Monday, October 5, 2009

Apa Ada Dalam Gendang??

Di sebuah kampung ada seorang budak lelaki yang suka memukul gendang. Dia tidak mahu berhenti memukul gendang, biar apa pun yang dibuat atau diberitahu oleh orang lain. Jiran-jiran tetangga tidak tahan dengan bunyi gendang tersebut yang bising..saban hari dipukul oleh si budak tadi.Akhirnya jiran-jiran budak tadi meminta pertolongan daripada orang lain supaya berbuat sesuatu untuk menghentikan perbuatan tersebut.

Orang pertama datang dan memberitahu budak tersebut, bahawa jika dia terus memukul gendang, bunyinya akan merosakkan gegendang telinga dan dia akan menjadi pekak. Hujahnya terlalu tinggi untuk si budak kerana dia bukan ahli sains mau pun seorang intelek.

Orang kedua datang dan memberitahu bahawa paluan gendang adalah sesuatu yang suci dan harus dilakukan pada hari-hari tertentu sahaja. Orang ketiga memberi kapas penutup telinga kepada jiran-jiran; orang keempat memberi sebuah buku untuk dibaca oleh si budak; orang kelima mengajar si budak kaedah meditasi supaya si budak dapat mencapai ketenangan dan menjelaskan betapa realiti hanyalah imaginasi semata-mata.

Namun semuanya tidak berkesan sama sekali. Semua nasihat dan penyelesaian hanya berkesan buat seketika.

Akhirnya seorang yang biasa-biasa datang dan cuba MENTAKSIR keadaan. lalu... beliau memberikan si budak tadi sebuah tukul dan pahat lalu berkata, "Apakah agaknya yang ada DI DALAM gendang ini sehingga ia berbunyi terlalu kuat??

Apa-apa yang berlaku hari ini..kita harus bijak MENTAKSIR!!

1 comments:

kelapa mawar October 7, 2009 at 4:45 PM  

Salam ziarah sdr..

satu cerita yang menarik membawa seribu makna..teruskan!

SELAMAT DATANG


RENUNGAN.....

Memuji bukan bermakna menyokong, mengkritik tidak bererti membenci. berilah pujian di depan umum dan berilah kritikan secara empat mata. Jangan mengecam mereka yang sudah berusaha tetapi gagal tapi kecamlah mereka yang gagal berusaha...

-Pepatah Tibet-

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP